Zanimiva dejstva o parfumih

Vsak izmed nas ima zagotovo doma vsaj en parfum, ki ga uporablja vsak dan ali le ob posebnih priložnostih. Mi smo zbrali nekaj zanimivih dejstev o parfumih in nasvetov, kako bo tvoj parfum obstojnejši.

Koliko parfumov lahko vohamo?
Po treh različnih parfumih bo tvoj nos nehal razlikovati dišave. Zato si moraš takrat vzeti premor. Svoj nos lahko »sčistiš« tako, da greš ven in se nadihaš svežega zraka, lahko pa vonjaš zrna kave ali povohaš kožo na svoji roki, kjer ni parfuma. V tem primeru razbremenite svoj nos.

Kateri sestavini se največkrat uporabita v parfumih?
Ste vedeli, da sta v parfumih največkrat uporabljeni esenci vrtnice in jasmina. 

Kaj je pomembno pri nanosu parfuma?
Velikokrat pri nanosu parfuma delamo napako: ko ga popršimo na zapestje, z drugim zapestjem podrgnemo po njem. To je velika škoda, saj tako uničimo parfum in je tako obstojen manj časa.

Ali veš, da parfum na vsakem diši drugače?
Verjetno si že kdaj opazila, da je parfum, če sta s prijateljico uporabili istega, na vsaki dišal drugače. To se zgodi zato, ker imamo na koži različne snovi, s katerimi se parfum pomeša in odda specifičen vonj. Upamo, da tole ne bo zvenelo preveč čudaško: zadnja sestavina parfuma je vaša koža … Ko gre za vprašanje, kako neki parfum dejansko diši, so pomembni dejavniki tudi temperatura vaše kože, njen pH, njen naravni vonj in njena vlažnost. Traja lahko nekaj ur, preden parfum razvije vse svoje note, konkretno trajanje pa bo prav tako odvisno od vaše kože.

Kam nanesti parfum, da je dlje obstojen?
Ideja nanašanja parfuma na zapestja se ni pojavila kar tako. Obstojnost parfuma je odvisna tudi od temperature vaše kože, zato ga je najpametneje nanesti na območja, kjer je koža topla (in to je tam, kjer lahko čutimo utripanje srca). Dobro funkcionirajo zapestja in komolci, pa tudi – in to je morda malce bolj presenetljivo – lasje. Če tega še niste poskusili je zdaj pravi čas. Parfum nanesete na krtačo za lase, s katero si razčešete lase.

Zakaj čez nekaj časa ne voham več svojega parfuma?
Če se vam zdi, da vaš parfum ne diši več, a potem ugotovite, da ga vaši sodelavci, prijatelji, družinski člani še vedno vohajo, ni z vami in s parfumov čisto nič narobe. Pri vonjanju istega parfuma namreč pride do prilagoditve – pravijo ji tudi olfaktorna utrujenost, ki poskrbi, da po dolgotrajni izpostavljenosti določenemu vonju tega slabše razločujemo. V tem primeru je na vsake toliko dobro, da dišavo nadomestite s kakšno novo – drugo in se kasneje spet vrnete k svoji najljubši.

Deli na:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Telegram

Leave a Comment

Sledi nam

Popularni zapisi

Ostani obveščen/-a

Ostani obveščen/a! Naroči se na e-novice

Ostani obveščen/-a o novitetah, akcijah, novih zapisih in še!

Oglej si izdelke

Košarica